Enviat per Continguts el Dm, 12/07/2011 – 21:13
Des del grup de treball que hem treballat la organització futura del moviment us adjuntem el document amb els esbossos organitzatius que plantegem. Aquests esbossos, juntament amb d’altres propostes organitzatives que s’enviin a títol individual, seràn debatuts a l’assemblea el diumenge17 de Juliol. Us invitem a refelxionar sobre el que plantegem i sobre noves propostes sobre noves formes d’autoorganització. Demanem que qualsevol que tingui un proposta organitzativa la faci arribar mitjançant la web o la infoacampada, si no sap com fer servir aquestes eines que l’enviï a acampadamatarointerna@gmail.com. i nosaltres ens encarregarem de fer-la arribar a tothom.
Ànims, que això té futur!
Esbossos d’autoorganització del moviment 15M de Mataró:
Com totes coneixem de sobres, el moviment sorgit de les acampades presenta una riquesa singular, i és que es tracta d’un moviment de persones heterogeni, sense una direcció precisa però amb un comú denominador: la superació de la realitat que ens precedeix a partir de trobar-nos i treballar plegades sense intermediàries. Per a dur a terme aquesta tasca hem fet nostre el mètode assembleari que ens ha permès establir llaços comunicatius entre totes nosaltres de manera horitzontal i prendre les decisions precises que afectaven a la nostre col·lectivitat. També hem reprès la via pública, que havia deixat de pertànyer al poble, i hem format espais de creació, formació i lluita. Ara bé, l’embranzida inicial ara reclama un redireccionament, un canvi en positiu per tal de que tota la feina feta no es dissipi i per reforçar tota la feina que ens queda per fer.
Aquesta necessitat de canvi la vam visualitzar a la dinàmica realitzada el 26 de Juny, a l’acampada de Mataró, on la majoria de les participants vam detectar mancances organitzatives, d’estratègia, ens els grups de treball, en la comunicació interna i externa, i una manca d’implicació / responsabilitat en el moviment dels indignats sorgit a Mataró. Així doncs, podem entendre que el model organitzatiu que ens va servir en un inici ara ja no ens és tant útil i que, per tant, requereix un replantejament. Ara és el moment de reforçar i potenciar aquells canals de comunicació interior, és a dir, cap a nosaltres, a la vegada que enfortim els vincles que permeten que aquest nosaltres sigui cada cop més gran.
Hem de dirigir aquest canvi partint des de la base de la horitzontalitat ja que totes som víctimes d’automatismes, lligats molts cops a la pressa del moment, que ens poden portar a prendre decisions i a executar voluntats que no són col·lectives. Aquest fets queden exempts de malícia, doncs ens trobem aprenent sobre allò del que ningú ens ha format, però demanem partir sempre des de la humilitat i la veu col·lectiva.
Per tal de que totes tinguem veu activa i puguem escollir el model organitzatiu que ens serà més útil, segons les necessitats col·lectives, des del grup de treball hem dissenyat quatre esbossos d’organització interna. Som conscients de que existeixen molts models organitzatius possibles, però aquests que us plantegem pretenen ser l’esquelet d’una decisió conjunta futura.
Ens ha estat difícil establir aquests esbossos ja que, donada la diversitat del moviment sorgit de l’acampada, ens trobem també amb una diversitat d’objectius. Basem aquesta afirmació en els resultats de la dinàmica realitzada el 26 de Juny en que les participants parlen d’objectius que van de la reforma del sistema actual a crear alternatives a aquest, de la transformació individual a la social, de l’acció directa i de la creació d’una xarxa local i d’una global.
En la mateixa dinàmica però, s’ha vist que els motius que portaren a la gent a unir-se al moviment eren sentiments tals com la indignació, el descontentament i la impotència, entre d’altres, a més de les ganes d’organitzar-se, lluitar i crear a fi de canviar la nostra realitat.
Així doncs, els esbossos organitzatius van encarats a establir una xarxa de complicitat que permetran al col·lectiu decidir si vol establir objectius comuns o no, com a assemblea de indignats, i quines eines necessitem o no segons la xarxa d’afinitats que establim.
Esbossos d’autoorganització:
- 1. Creació d’una assemblea general[1] i/ o xarxa de comunicació[2] de Mataró on conflueixin horitzontalment totes les assemblees de barris i les associacions varies:
L’ assemblea dels indignats es dissol i ens repartim en barris.
Cada assemblea de barri crearà les seves pròpies comissions organitzatives i grups de treball o compartirà comissions i grups de treball amb d’altres barris segons les necessitats.
Els objectius es plantejaran a cada barri.
Les infraestructures necessàries les determinarà cada assemblea de barri.
- 2. Creació d’una assemblea general i/o xarxa de comunicació de Mataró on conflueixin horitzontalment totes les assemblees de barris, associacions diverses i l’assemblea dels indignats:
L’assemblea dels indignats segueix funcionant com fins ara, sent una assemblea vinculant i que aglutina les seves comissions i els grups de treball.
S’haurà de plantejar la gestió dels objectius i projectes com a col·lectiu dels indignats.
Poden ser necessàries infraestructures que mantinguin la visibilitat a la plaça i/o un espai propi (magatzem i/o lloc de treball).
- 3. Creació d’una assemblea general i/o xarxa de comunicació de Mataró on conflueixin horitzontalment totes les assemblees de barris, associacions diverses i els grups de treball/projectes autònoms sorgits del moviment dels indignats:
L’assemblea dels indignats es dissol.
No s’hauran de prioritzar objectius comuns sinó que s’establirà una xarxa de comunicació de grups de treball /projectes.
Les infraestructures i la visibilitat dependran de les necessitats de cada grup autònom.
- 4. Creació d’una assemblea general i/o xarxa de comunicació de Mataró on conflueixin horitzontalment totes les assemblees de barris, associacions diverses i els grups de treball / projectes autònoms sorgits del moviment dels indignats:
L’assemblea dels indignats deixa de ser vinculant i passa a ser organitzativa i de suport entre grups de treball / projectes.
La plaça pot convertir-se en un Àgora, un espai de reunió i comunicació entre projectes i de visibilitat d’aquests.
No s’hauran de prioritzar objectius comuns sinó que s’establirà una xarxa de comunicació de projectes.
Poden ser necessàries infraestructures que mantinguin la visibilitat a la plaça i/o un espai propi (magatzem i/o lloc de treball).
Eines per a la reflexió.
Com ja s’ha comentat al llarg d’aquest document, i com totes sabeu de sobre, al moviment dels indignats ens caracteritza una rica heterogeneïtat. Tot i així, totes les propostes organitzatives que presentem des del grup de treball requereixen de la relació cooperativa i solidària entre un seguit de grups i associacions. Aquesta cooperació, segons creiem, requereix una definició prèvia d’un seguit de principis bàsics que permetin a associacions diverses romandre sota un mateix paraigües. Superar aquest fet ens permetrà evitar situacions de confrontacions internes entre grups i associacions, o escissions de certs grups per el mateix motiu. Inclús, si només establíssim una xarxa de suport mutu,, seria complicat establir un bo clima solidari entre grups i associacions confrontades pels principis intrínsecs a aquestes. Un bon exemple d’aquesta situació que plantegem, i que s’ha donat a Madrid, es la convivència sota un mateix paraigües d’avortistes i anti-avortistes, fet que a creat un conflicte difícil de solucionar.
Res més des d’aquest grup de treball, ús invitem a reflexionar sobre el que nosaltres plantegem i sobre noves formes d’autoorganització. Demanem que qualsevol que tingui un proposta organitzativa la faci arribar mitjançant la web o la infoacampada, si no sap com fer servir aquestes eines que l’enviï a acampadamatarointerna@gmail.com. i nosaltres ens encarregarem de fer-la arribar a tothom.
Salut i autogestió!
[1] Assemblea general: entenem com a assemblea general la reunió de les diverses associacions o grups que formin part de la xarxa establerta. S’haurà de debatre si aquesta assemblea és vinculant o de coordinació, si es plenària ( reunió de delegats de les associacions) o si hi participa tothom i , finalment, si es convoca regularment o només en cas d’excepció.
[2] Xarxa de comunicació: entenem com a xarxa de comunicació un organisme tant virtual ( web, butlletins electrònics, llistes de correus, etc) com real ( xarxa de suport mutu, cartellera, etc) que permetin als grups i associacions mantenir el contacte, oferir-se suport i treballar conjuntament en cas de que sigui necessari.